Recept 1: volkoren boterhammen met hummus
Ingrediënten:
2 volkoren boterhammen
250 gram kikkererwten vers
1/2 bakje champignons
olijfolie
peterselie
paprikapoeder
peper
zout
1 teentje knoflook
Bereidingswijze:
Verse kikkererwten zijn absoluut het allerlekkerst, maar vragen wel wat meer tijd. Heb je dit niet? Dan zijn er kikkererwten in
blik verkrijgbaar. Als je voor de verse kikkererwten hebt gekozen, dan moeten ze een nachtje weken in water voordat je er mee aan de slag
kunt. Spoel de geweekte kikkererwten even goed af voordat je ze gaat koken om te voorkomen dat zich een schuimlaag vormt in de
pan.Kook nu de kikkererwten 1,5 uur in een flinke laag water. Controleer regelmatig of er nog genoeg water in de pan zit en voeg er anders weer wat warm
water aan toe. De kikkererwten zijn gaar als je ze makkelijk met een lepel plat kunt drukken.
Doe de kikkererwten nu in de keukenmachine en voeg een laagje olijfolie toe. Snijd het teentje knoflook in stukjes en voeg dit toe, samen met
wat peper, zout en 3 theelepels paprikapoeder.
Vermaal het geheel totdat er een gladde massa ontstaat. Het kan zijn dat er nog wat extra olijfolie nodig is. Heb je al genoeg olijfolie
toegevoegd, maar is er nog geen gladde massa ontstaan? Voeg dan een klein beetje water toe en laat de keukenmachine nog even goed zijn werk doen. Proef nu even of er nog extra peper, zout of
paprikapoeder nodig is en voeg dat eventueel toe.
Verdeel nu de hummus in een schaal en laat in het midden wat ruimte voor de champignons. Snijd de champignons in plakjes en bak ze
in een pan met een klein beetje olie. Doe ze daarna in het midden van de hummus. Knip de peterselie in kleine stukjes en verdeel deze over de ovenschaal. Sprenkel nog wat olijfolie over het
geheel en strooi er daarna nog wat extra paprikapoeder overheen.Rooster nu de volkoren boterhammen, breek dit in grote stukken en schep er iedere keer een
beetje hummus en champignons mee op.
Recept 2: Carpacciosalade
Ingrediënten:
100 gram carpaccio
100 gram gemengde salade
15 gram geroosterde pijnboompitten
10 gram geraspte Parmezaanse kaas
scheutje olijfolie
peper en zout
Bereidingswijze:
Verdeel de carpaccio over een bord en leg daar de sla bovenop.
rooster de pijnboompitten en rasp de kaas. Verdeel dit over de sla. Breng het geheel op smaak met een klein scheutje olijfolie en wat peper en zout.
Recept 3: volkoren pastasalade met pesto en kip (3 pers)
Ingrediënten:
2 kleine kipfilets
300 gram volkorenpasta
100 gram zongedroogde tomaten in olijfolie
1 basilicum plantje
75 gram Parmezaanse kaas
20 gram pijnboompitten
1 teentje knoflook
olijfolie
peper en zeezout
Bereidingswijze:
Kook de pasta in ongeveer 11 minuten gaar. Doe ondertussen de basilicumblaadjes, de Parmezaanse kaas, de pijnboompitten en het teentje knoflook in de hakmolen met een laagje olijfolie. Laat het goed vermalen tot je een mooie gladde pestosaus hebt. Gril de 2 kipfilets tot ze net gaar zijn en lekker mals en snijd deze dan in kleine stukjes. Snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes. Giet de volkorenpasta af en meng nu de pesto, de kipfilet en de zongedroogde tomaatjes hier doorheen. Laat het nu goed afkoelen en je hebt een heerlijke en gezonde lunch voor de komende dagen.
Recept 4: volkoren wrap met tonijnsalade
Ingrediënten:
1 volkoren wrap
1 blikje tonijn op water
1 eetlepel kappertjes
4 kerstomaatjes
klein zakje ijsbergsla
1 eetlepel yofresh
peper en zout
olijfolie
Bereidingswijze:
Doe het blikje tonijn in een schaaltje (eerst het water afgieten). Voeg daarna 1 eetlepel yofresh toe en meng dit goed door elkaar. Halveer de kerstomaatjes en schep deze samen met de kappertjes door de tonijn. Breng de salade op smaak met wat peper en zout. Spray een klein beetje olijfolie in een koekenpan en verwarm deze. Bak de wrap nu aan beide kanten even bruin. Beleg de wrap met wat ijsbergsla en leg daar een paar eetlepels van de tonijnsalade bovenop. Wat je over hebt kun je gemakkelijk nog een dag bewaren in de koelkast.